Mathieu Ficheroux (Rotterdam, 22 april 1926 - 11 oktober 2003)
Het werk van Ficheroux wordt gekenmerkt door een zorgvuldig overwogen ontwerp en perfecte uitvoering, waar bewust elementen van vervreemding en beschadiging aan zijn toegevoegd.
Zo ontwierp hij een monument voor Rotterdam voor Louis Davids; een zorgvuldig vervaardigde 78-rpm langspeelplaat met een afgebroken helft als dramatisch accent.
Monument Louis Davids in 2005
Vergeten bombardement (1993), Rotterdam
In 1988 ontwierp hij ook de Anna Blaman-prijs voor Jules Deelder. Deze bestond uit een zuiver wit zijden overhemd met een inktvlek, die deel uitmaakte van het object.
Multatuli
In zijn thuisstad Rotterdam worden de bewoners op verschillende plekken in de stad nog dagelijks herinnerd aan zijn kunstenaarschap. Tussen 1975 en 1993 realiseerde hij verschillende monumentale werken in de openbare ruimte, waarvan een reusachtig portret (6,20 x 3,50 meter) van Multatuli op de hoek van de Van Oldebarneveltstraat en Mauritsweg de meest bekende is. Het portret maakte destijds deel uit van een serie muurschilderingen langs de openbare weg (‘Townpaintings’) en trok wereldwijd aandacht. Binnen de kunstwereld wordt Ficheroux, samen met zijn tijd- en stadgenoten Woody van Amen en Daan van Golden, beschouwd als een van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars uit het tweede deel van de twintigste eeuw.
Ficheroux (links)en Leyn Leijnse ontvangen de Hendrik Chabot Prijs, 1969
bronnen